ABOUT LINKS TAG
about


fragile and friggin fatigue with stuffs


is it ionic or covalent ? // Monday, April 24
Monday, April 24, 2017
Assalamualaikum , Alhamdulillah still alive . haha 😅😅😅 , so topic tu emm it is abt bonds in chemistry but in our life there is nothing else than silaturrahim . okay basically harini specific topic dia 'sahabat' too cliche ? okay , kawan . well after i lose one of my dearly friend , i promised myself that im not gonna lose another . well usually this blog is kind of my curhat feelings to Ayong , the one who is always gonna hear my bebels , my runguts . Okay sukahati kau la nak kata aku over sbb aku membesar dgn dia , dripada kecik smpai aku besar aku dengan dia , dia protect aku . i lose Ayong when i was 10 , umur yang cukup reti untuk kenal erti kehilangan , cukup memahami erti sahabat . weh dia dh mcm another half aku . of course sedih .


Yong , life is too fair Yong , disebabkan Ayong jaga kita waktu kecik , kita dapat kenal manisnya berkawan , manisnya punya sahabat , manisnya segala galanya . Bila dah besar , kita rasa yang pahit yong , terlalu pahit sampai kita taknak tempuh dah yong , pls yong , gimme yr baju to lap my tears !

-------

macamni , dkt matriks ive promised myself taknak ada kawan sangat sbb im that one kind yang agak attached dgn kawan if dah rapat . so every week aku akan balik rumah so that aku spent masa dgn family lagi banyak dari kawan , matrik pun dekat so yeah tak kisah sangat tak ada kawan but when masuk u ni , mmg harapan aku lagi tinggi la nak berkawan rapat yea sbb org kata kawan dkt u ni akan buat kita lagi rapat in future sbb hari hari jumpa plus aku jauh dri family , mmg dgn kawan kawan je aku ada .

first, aku bersyukur sbb dapat roommate yg mmg awesome gila , susah nak bergaduh melatah ke apa . always share susah sng sama sama .-ni before aku kenal kawan kawan aku yang sekarang


orientasi --
aku mmg gerak solo waktu orientasi sbb malas nak kenal kenal orang dulu , tunggu dah kenal batchmate sendiri baru sng nak gerak nak rapat semua . waktu orientasi , aku slalu gak terjumpa sorangni , first mmg aku malas nak tanya nama , well baru lepas kena tinggal dgn family , so aku moody gila waktu orientasi tu . dia pakai beg warna merah-peach camtu , and ada keychain monkey sangkut dkt beg , i found it was so cute gila monyet tu . then waktu solat berjemaah tu dia solat sebelah aku but just tanya tanya gitu je , "course apa ?" then dapat tahu sama course , tp aku cm oh okay , blah dulu .then i cant remember mcm mana boleh tetiba aku slalu pergi kelas dengan dia 😂😂😂😂 .

then awal awal dulu kitorang dapat tahu ada pembahagian mentor-mentee , then ada orang ni wasep aku , kata sama mentor dngan aku , so aku cam okay , ni kawan aku . ni lah dia .

so sepanjang seminggu pergi kelas tu aku kenal la dengan lima orang kawan aku ni , first tu aku diam jela lagi tapi dapat rasa aku ngam dengan dorang  but as time goes by , ada banyak salah faham , boleh aku kata terlampau banyak sampai kadang kadang tu terasa hati taknak bertegur ,


and sebenarnya keypoint dia dekat sini .

aku tahu aku jenis kalau bercakap mmg kadang kadang suara kena tinggikan sbb suara aku selalu taknak keluar , and muka aku pulak kalau tak senyum mmg nampak sombong ya Rabb tapi mmg aku mcm tu fizikal aku . Aku sebenarnya dah penat nak bergaduh , ibu abah sampai cakap sudahla tu , buat taktahu je . And aku tahu setiap orang ada ego , aku kalini mmg jujur kata aku terlampau pedih nak cakap maaf . Tapi dalam islam , Allah tak suruh buat mcm tu , aku tahu . semua orang ada salah , cuma mulut aku terlampau berat nak ucap maaf sbb aku rasa sampai bila aku yang kena minta maaf ? sampai bila orang nak layan aku mcm ni ? sampai bila ? hampir semua suara dalam diri aku cakap mcm tu tapi ada satu suara lain yang cakap , salah ke kalau aku yang beralah ? salah ke kalau kau yang rasa sakit dulu untuk sesuatu yang manis nanti ? dalam sebuah persahabatan , mmg akan ada selisih faham . persahabatan ke ni ? persahabatan mcm apa ni dorang buat aku macamni ? sahabat nurin , sahabat . jangan tipu diri kau dorang tak pernah tolong kau , siapa yang kasi kau ubat waktu kau sakit ? siapa yang teman kau slalu pergi pku ? siapa yang slalu ajar kau waktu kau tak faham ? siapa nurin ? siapa ? . memang sakit kalau nak fikir peritnya rasa kena ignore . tapi cukupla tu diri , cukup la , walau banyak kesilapan orang lain , sedar diri sndiri banyak silap jugak . rendahkan ego nurin .


so kepada orang yang dah tolong aku membalut kaki aku waktu aku jatuh , terima kasih sebab pimpin aku balik haritu , terima kasih sebab kongsi gelak tawa susah senang . maaf jugak dari aku ats semua , benda dekat lab tu maaf , aku terlampau serabut , tapi niat aku takde pun nak marah kau , kalau kau terasa , maaf . pasal aku tak salam korang bertiga waktu aku balik , aku mintak maaf , aku mmg tengah sakit waktu tu , marah selubung diri , and aku tgk muka korang waktu tu pun mcm nak taknak je .

--kpd orang yang bagi aku ubat waktu aku sakit , terima kasih ,aku tak marah kau langsung sebenarnya , cuma bila kau mcm taknak bercakap dgn aku sejak sukan ppsms start lagi , aku terus tak tegur kau , salah aku . maaf . aku terlampau penat , dua minggu aku struggle fikir pasal sukan ppsms , pasal duit dinner , dengan masalah srm lagi , terlampau banyak yang aku fikir , aku kusut . sumpah .


and kepada yang lain , aku minta maaf , sebab masalah aku terlalu banyak dan yep aku mmg agak sensitif sebab aku rasa  korang selalu jadikan aku orang terakhir untuk tahu sesuatu , selalu . and aku slalu terasa sebab tu . bulan ni je mmg aku dh cukup serabut . lepas habis sukan ppsms ingat masalah settle , tak sangka pulak kita yang jadi masalah .




maaf kawan , --sorry gambar ni je ada dalam laptop T.T --lelaki tu semua bukan eh dorang senior --"






randomsz // Tuesday, January 3
Tuesday, January 03, 2017
assalamualaikum, so topic harini i random since i refused to study padahal next paper is inorganic which is damnnnnnnnnn hard , upcoming paper semua got me be like *blood tears* kahkahkah susah tp masih tak sedar diri , gimme chance to lek jap sbb physical chem td got me like duhhh , ppl was asking "kau mesti boleh jawab an senyum je" well listen ppl , im well knwn as the most tak stable person . dripada segi fizikal or mental , so roughly aku senyum tadi sebab soalan T.T , tiga hari punya tak tidur hahhahahahahhah but ada dua tiga soalan jela yg aku mmg buntu habis , rasa mcm "AMAGASH APA NI BILA AKU BELAJAR NATANG NI" but aku baca soalan tu with *sighing* hahahahaha , i could say skrg ni im more matured in handling my emotions , kahkahkah . aku skrg lagi rileks la dari dlu *puji diri sendiri jap kasik can puhlease* , why ? sebab skrg if ppl sakitkan hati aku , end up aku macam "takpelah " and that takpelah continues in every situation . wait , but bila makanan lambat sampai i got no chill rasa cm nak g counter and "AI WANNNNNNTT MYY FOOODDDDDD" cm zombie pulek perangai .

 okay back to chill , ppl left me and all the things yg aku cakap is " haha biar lah dia nak bt apa " aku rasa ni mesti sebab dlu aku pernah borak dgn abah..

Me : abah , akak still tak boleh lupa apa 'A' bt dkt akak , idk why but it just hurts , at one point akak rasa maacam akak tokleh terima apa dia bt kt akak , he left without saying sorry bah .

Abah : Akak , tula siapa suruh waktu dia bt akak mcm tu akak tk bgtau abah , kalau tak mmg abah katuk je dia tu dgn bola boling abah tu .

Me : Abahhhhh im serious ni , akk rasa sedih cm tahpapa je .

Abah : Okay dgr ni , dalam hidup kita kena belajar maafkan orang , akak dh maafkan dia ?

Me : erm dah lama maafkan .

Abah : haha jgn tipu abah sayang , abah jaga kakak drpd akak lahir , akak still tk maafkan dia ni.

Me: dahlaaaaa abahhh , srs dh maafkan .

Abah : Kalau kita maafkan orang , kita kena lupakan apa yg dia bt dkt kita , ye abah tahu dia dh    sakitkan hati anak abah , akak nangis sebab dia semua . tapi lupakan apa dia buat sayang , maafkan . teruskan hidup , skrg akak suka dkt M tu kan , haa jd lupakan la apa dia buat dkt  akak . boleh ? kalau akak boleh maafkan orang , lupakan apa yg org tu bt dkt akak .

so basically abah and ibu is the one who give me endless support ,
waktu aku suka , always with abah and ibu.

jujur aku ckp , aku sejenis anak yang possessive , pergi mampus la mulut orang nak kata aku mengada , aku mengada dgn makbapak aku kot .

yes aku jenis anak yang setiap kali nak keluar hangout dgn kawan mesti mintak permission , even aku jauh dari pandangan dorang , permission dorang penting bagi aku .
setiap kali aku sampai tempat , cth cm kalau g mcd , aku akan terus update dorang , kalau aku nak gerak pun aku update , kalau aku berhenti isi minyak ke , singgah kedai buku , semua aku akan update . aku pernah kena marah dengan ibu , "kamu ni kakak , asyik update je,cuba ada life sikit . pergi jela dgn kawan kawan tu , elok elok , jaga diri .

and yes aku jenis anak yang setiap masa nak call ,

"abah dh smpai opis?'

"ibu dh smpai opis ?"

"abah ibu dah balik ?"

"abah ibu dah makan?"

"abah ibu dh solat ?"

"harini pergi mana?"

sampai pakcikmakcik aku yang bosan , padahal aku tak call dorang pun =="
yes , im that one kind of doter , oh iman ?
dia la orang yang akan jawab call aku everyday , kadang aku lupa siapa kakak siapa adik .

pernah sekali otp

Me : assalamualaikum

Iman : waalaikumussalam , akak dah makan ?

Me : belum..

Iman : iman dgn abah dgn ibu dah smpai rumah pukul 7 tadi , kejap lagi nk keluar kejap . akak pergi la makan dulu , nanti iman suruh abah call akak.

Me : okay , iloveyou

Iman : Iloveyoutoo


then i was like , damn aku bercakap dgn iman ke ? why she sounds so matured hahhahahaha . but yeah , thats the reality aku mmg anak yang paling menggedik dan menggelabah but aku peduli apa hahhahaa

erm apparently aku broke lagi , kahkahkahkah.

but kalini mcm better sikit sbb aku tak pendam sorang , semua aku share dgn abah and ibu .kalau mcm dlu aku menangis dalam tidur , kahkahkah over do mcm mati laki je . dlu aku yela block sana sini sbb konon nak move on ahahahahhahahah but then aku sedar , tak perlu pun semua tu , sbb apa ? at least dia jujur dia dh takde perasaan dkt aku drpd dia tipu , aku dapat tahu  nanti , sama je sakit dia . abah and ibu la banyak support aku , drpd segi study aku , kalau aku rasa mcm penat , aku call dorang, mintak doa . if tetiba mental breakdown , call dorang mintak nasihat , biasanya abah ibu akan cakap dahla lupakan . sbb tula aku jd mcm ni skrg . tenangg , sbb waktu aku tengah ribut , family aku dgn rumet aku je tahu berapa kali aku tgh study lepastu tetiba menangis , tak selera makan la , okay benda pelik ok kalau seorang nurin takde selera makan . yes mmg kalau aku dah sayang , sayang . tapi cuba kau cakapppp nak aku buat camne , orang dah taknak kau , kau nak ke merayu "WUU TERIMALA SAYA , SAYA BETUL BETUL CINTAKAN AWAK" pls ,jangan bagi aku tergelak sampai tersembur kat sini , no if he says no means no . kau takpayah la nak merayu bagai ,


Girls , listen .stay educated . heartbreaks is what will strengthen you back , believe me . u will learn frm mistake , and repeat them but the most important thing is you learn . biar lah kau jatuh , biarlah kau rabak , biarlah kau koyak . yang penting kau belajar .

jap nak tanya siapa yang baca sampai sini , kau mmg takde kerja ke ? hahahahaha ok kalau nk teruskan , teruskan lah , kalau nak stahp , wassalamu. aku ada benda nak cerita lagi

.ok so aku dah dekat dua bulan tak balik rumah , soul aku mcm dh terbang je gila do aku tak balik selama ni  T.T nasib baik member kat sini tk buat aku rasa lonely sangat kahkahkah , selepas peristiwwa aku patah hati haritu aku banyak habiskan duit aku dkt makanan hahahhahaa yela do mcm idgaf kejap so asyik makan makan makan , then member kt sini pulek lepas je aku kecewa haritu dorang pun support gak la dgn ajak aku keluar , g tengok laut , g makan makan , yey duit habis yey . hahaha tapi abah ibu kata pergila , kalau aku taknak keluar pun dorang suruh keluar risau aku kemurungan  hahahhahahha , anak abah ibu ni okay laaa kuat lagi sado . kahkahkah

aku so far okay je , entah la okay ke tak aku dah jadi heartless gila skrg , malas nak kisah apa apa .

so ni je yg dapat aku summarize kan fr my amahhhzingg 2016
jap nak share gambaq sat  .

sebenarnya malu nak melumpat macam ni but kahkahkah


my queen's lounge sangat kahkahkah

my labb teamm , tahniah , references semua sama ! nama pun satu group


singgahsana 217 , my 20hours gang squad .



masani last lab fr sem 1 dgn dr hasmizam , pulun amik gambaq ler padahal sem depan jumpa balik lab ni kahkahkah


yaww , addaaaa , my first person la dkt yuemti hahaahha mementang sama mentor so mcm rush la nak jumpa waktu awal awal tu


first toime datang lagun kat ganu harharhar


back on the bic ! hahahahaa menggelabah gila naik basikal masani 


complete set !


sepanjang dalam kereta ni aku kena marah sbb susah nak dpt decent photo hahahahahahaaha


ni okay what , dah aku kata bt muka hodoh , semua nak control daaarrr




first ke two weeks at yueemti


1..2..3..NURINNNNN . 
WHATTTT ?


NI OKAY KE TAK HAHH


berterabur je semua


ha ah conical flask dgn glass rod , carik aku cepat ! hah lambat


masani ada org promote kerupuk , well biasa la ada rumet bdk sekolah ni susah semua dia nak . so kita amik gambarla bukti dia tamak


masani aku nak tulis order , dia boleh nekad nak amik gambar lagi kahkahkah
aku hanya mampu gelak je 


terimakasihlakepadasipolanyangamikgambarni


Ermm , say no to decent photo


throwback matrik , sbb 2016 , aku habis matrik 


mates yg slalu teman waktu susah senang tapi ya tohan kuat merajuk , siapa nk kawin dgn dia ni kena pandai pujuk . aku jenis kasar so kalau merajuk kepe ke aku lebih suka paksa dia bgtau hehehehe


nampak tak ? dkt library pun dia teman , padahal nak usha crush je kekeke


benda aku takkan lupa , my blvd rumet , mimi


tgk ? waktu math pun dgn aku 


benda paling ajaib la harini semua pakai baju kurung , masani dah nak hujung hujung sem 2 dah


sorry aku mmg takboleh kawal perangai aku suka kacau orang amik gambar , maap . 2017
 in shaa allah aku jd lbih annoying


enons'ssszzz


habis matrik kita jimba kahkahkah ,  first outing and first toime pergi jauh kahkahkah


gambar ni tak rancang pun nak jd mcm ni hahaahhahahahhaahahaha


ni second round sebenarnya , aku tk berani naik rasa macam nak terkeluar anak tekak . hahahahahhaa kepala mcm nak tercabut


our beloved mr soo , huaaaaa i miss him badly , he's like our papaaa


no , no decent photo


turutan gambar berterabur aahahhahaah masani baru balik opis suksis , dahssyat betul nak uruskan satu event , nk kena pi tgk dorang bt video la apa la blabla la


palingggggggg , gang dalam team event management yg agak okay la , padahal sengal


yeyyyy menang fakulti paling havoc aka paling memekakkkk


of course la kena ada gambar enam orang ni , oh yea kami bereempat baju biru sbb kitorang incharge event ni kira cam acah acah orang pentingla .


okay aku rasa lebih baik aku stop dkt sini jap , lenguh dua jam menaip . kahkahkah . nanti kalau ada gambar best best from 2016 aku shareee , till hereee theennnnn . lotsalove - nughin



broke. // Monday, December 5
Monday, December 05, 2016
okay rasanya dah berpuluh kali aku update pasal broke . hahahaha sumpah hati kau rapuh do nurin .

okay this time mmg aku bebetul kiciwa lah . sorry to say tapi mmg mental breakdown . first aku kiciwa sbb aku still kena sambung belajar mathematic as fyi , math aku mmg dasyat , fuhh menitik peluh aku cerita psl math . korang bagi la aku masa dua hari utk jawab soalan math , belum tentu aku siap hahahahaa dasyat an ? bukan tipu au but serious talk . orang kata i might end up with someone who loves math af . gila , tak sanggup aku hidup aku dikira kira setiap msa . tanakkk .

okay cerita psl math , dkt sini aku first sem ambik statistic which is , everytime i get into lecture , mesti mengantuk gila hahahahahah , dahlah kelas dua jam , kau rasa ? and my lect is not one kind yang ajar math yg math , faham tak ? bahasa ranap jap . #prayfornurin . sepanjang aku study stattistic kelas dia , aku tak pernah nampak dia tulis or ajar formula dkt whiteboard or slide dia hahahahaha sumpah tak pernah , kau byangkan eh dalam kelas cerita pasal biawak kepala dua , pepsi , coca-cola , aku yang dah memang bangang bertambah bebal la dgn cara yg sedemikian nya ,

okay so of course la ada test quizzesanjjs etc , tp dia dh ckp awal awal , dia jenis yang tak ambik markah quiz or assignment utk topupkan markah carry kami semua . okay kat situ aku dh kecut ,  lepastu aku dkt sini jenis ringan mulut[att:aku kat memana pun ringan je mulut] so tanya la seniorsss psl lect aku sorang ni , and first ayat aku dgr is "oh dia tu , sem sem lepas dekat 80% student dia kena repeat paper" aku mcm jeng jeng jengggg apa nasib aku dohh astaga , tapi aku ni jenis ego , hhahaa tetap nak teruskan dgn dia okay so proceed , test 1 , test 2 semua naik cm harem hhahhahahahha sumpah till skrg ramai dh drop course dia sbb takut gagal and drag pointer semua , aku je still terkial kial , everyday aku bukak nak gugur kursus tapi end up aku pangkah balik . hahahaa im gonna drop it but not now kot , later but before final lah .

subject chem aku so far alhamdulillah aku boleh tahan lagi , except for inorganic , ya Allah , haritu waktu midterm aku tetiba blank , aku dh try baca salawat semua but still blank , aku mcm tak belajar apa apa , so aku redha jela test yg tu physical chem , analytical chem , organic chem so far alhamdulillah  takde la menyebabkan aku broke sangat.


and here comes the most broken part hahaha

this sem aku kena ambik #CC which is koko , aku dh agak ada yg tak kena di saat aku register course tu lagi :') first class dgn dr tu mmg aku rasa kelas tu kelakar la so aku pun mcm "oh serunuknya kelas ni" namun begitu , pendirian aku berubah makin hari makin ranap perasan aku dgn kelas tu , dah lah biased nak mati ayyy lepastu kalau ada event pape kena handle kena hantar proposal aku la slalu tadah telinga dgr segala kata cacian yang tlh engkau berikan ceh sebabnya apa ? aku ketua , kauuuuu gitew , kelas ni lah paling puaka skali i tell u , aku elk ek ambik degree in analytical chem tetiba rasa aku ambik phd in event management

okay so till here dlu bebelan aku sbb kena turun bawah ada discussion orgnc chem --" ,

[btw ni baru 50% of my heartbreaks , yg lagi 50% nti sambung, by meaning nanti aku tu jangan mengharap in a meantime la ]